Campanya contra les agressions sexistes per Festes de Tura 2018

Publicat per admin el

En el marc de les Festes del Tura 2018, diferents col·lectius, sindicats, partits i entitats sota el nom GARROTXA FEMINISTA hem volgut posar de manifest el nostre absolut rebuig a les actituds sexistes que, per desgràcia, també es donen molt sovint en aquest tipus d’espais festius.

El context de festa és un lloc a on es poden produir un determinat tipus d’agressions masclistes i discriminatòries i cal detectar-les i actuar-hi. Alhora, també és un lloc que ha de permetre una presa de consciència individual i comunitària contra aquestes situacions.

És agressió sexista tota agressió (física o no) exercida sobre una persona per motius de gènere, orientació sexual o aspecte físic. Entenem que les actituds i agressions sexistes són una forma més de violència masclista que s’exerceix contra les dones com a manifestació d’una discriminació social estructural, i que es basa en les relacions de desigualtat i rols de poder per condició de gènere en el marc del sistema heteropatriarcal. Aquest mateix sistema també posiciona en un nivell de subordinació i d’opressió les persones que tenen una orientació sexual diferent de l’heterosexual.

Sovint, moltes d’aquestes agressions sexistes pretenen ser justificades amb l’argument de “per festes tot s’hi val”, o sota el paraigües de l’alcohol i altres substàncies. Cap argument és vàlid ni permissible per justificar cap comportament que ens faci sentir incòmodes. La festa també és un espai polític i per això no hem de permetre que aquest context de singularitat serveixi com a excusa per donar més màniga ampla a segons quines actituds i situacions que considerem sexistes, racistes, homòfobes, lesbòfobes, trànsfobes i masclistes.

Les agressions no són experiències individuals que s’han de viure en solitud, sinó que cal transportar-les a una esfera pública i prendre un compromís col·lectiu per tal d’afrontar-les de forma comunitària. Com a feministes, farem ús de les festes per a desafiar el sistema; per a crear nous models de relació basats en la solidaritat i el suport mutu, per a crear espais còmodes, feministes i revolucionaris.

A banda de la condemna i la visibilització sabem que cal fer moltíssima feina al respecte. Ara per ara, ens quedem en un primer pas, una aportació simbòlica que a través d’uns sarrons posa de manifest la necessitat de treballar i donar resposta davant les agressions i la violència masclista.

El lema és el següent:

NO ÉS NO. QUALSEVOL COSA QUE NO SIGUI SI ÉS NO.

Amb aquesta campanya volem:

  • Visibilitzar una agressió sexista com el que és, un acte no consentit i d’abús de poder d’una persona envers una altra per motius de gènere.
  • Deixar clar que res justifica una agressió: ni l’alcohol, ni les drogues, ni el vestuari, ni l’hora, ni la manera de ballar, ni res.
  • Conscienciar que davant una situació d’abús totes som responsables d’actuar i que el nostre paper és clau per mantenir espais lliures de sexisme.
  • Unes festes lliures d’agressions masclistes i no discriminatòries a on puguem relacionar-nos de manera lliure i consentida.
  • Que el carrer, la nit i els espais de festa siguin un context de llibertat per a tothom: anar sense por, segures i amb confiança.
  • Una aposta de futur pública i valenta per treballar de manera contundent de cara als anys futurs contra les agressions masclistes en espais de festa.
  • Manifestar la necessitat d’un punt d’atenció a les víctimes d’agressions sexistes per tal de socórrer-les de manera professional.

Així mateix, recalquem de nou que és imprescindible la conscienciació i responsabilitat de totes per tal d’encarar les agressions masclistes, una de les múltiples cares del sistema heteropatriarcal.

GARROTXA FEMINISTA:

DALLA FEMINISTA
ATENEU POPULAR LA MALA PETJA
ALLIBEREM-NOS
UCFR
LA GREDA
CNT
RESILIENCE EARTH
NÚRIA SOCIAL
TAULA DE GÈNERE
CUP OLOT
CACAU PASTISSERIA
TALCOMSOM
JOVENT REPUBLICÀ OLOT
ERC OLOT